Macht terug naar de koper/huurder
Op een druk bezochte avond in Zevenaar heeft de stichting WOEL(i.o.)(p/a Schalmei 25 6904 PZ Zevenaar tel 0316-526491 e-mail woel@hetnet.nl) getracht haar bedoelingen uiteen te zetten. Ze hadden daarvoor de wethouder uit Bladel, dhr. Pijnenburg (PvdA) uitgenodigd. Hij vertelde een verhaal over het initiatief om het bouwproces weer terug te geven aan de toekomstige bewoners van de te bouwen woningen. Met name de mogelijkheden die dit biedt om als gemeente de jongeren de gelegenheid te bieden om aan een woning te komen.
Samengevat kwamen deze volgende kernopgaven aanbod:
- Meer gebruikmaken van de bestaande woningvoorraad en komen kan tot een zorgvuldig ruimtegebruik.
- Zorgen voor integratie van wonen, zorg, dienstverlening op maat en welzijn.
- Met woningbouw een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de kleine kernen.
- De nieuwbouwmogelijkheden inzetten voor de doelgroepen starters en senioren.
- Vergroting van zeggenschap van burgers op woning en (revitalisering) van de woonomgeving.
- Meer investeren in milieu en duurzaam bouwen.
Op een aantal vragen uit de overvolle zaal werd duidelijk dat de gemeente de kavels ver onder de marktprijs aanbood en er een goede samenwerking met de woningcorporaties nodig was.
Voor verder informatie is te vinden op door hier te drukken.
De voorzitter van de kopersvereniging had een goed verhaal over de mogelijkheid die er is in Casteren (gem. Bladel) om met een stel jongeren aan de slag te gaan.
De avond liep mijn inziens wat af doordat er na de pauze een architect en één bank een verhaal hielden die meer met reclame van doen had dan met goede evenwichtige voorlichting.
Wat mij erg aansprak in hetgeen ik gehoord heb is dat de jongeren(evt. ook senioren) zelf weer de invloed krijgen over het proces en de eindresultaten. Daar waar woningbouwcorporaties logge, bureaucratische instelling zijn geworden, die veraf zijn komen te staan van de behoefte van de (dorps)bewoners is een kopers/huurdersvereniging een vorm die dicht bij de toekomstige bewoners staat. Het zou een prima impuls zijn als deze initiatieven binnen een woningbouwcorporatie mogelijk zouden zijn. De corporaties zouden dan weer terugkeren naar hun oorspronkelijke doelstellingen, die woningen bouwen waaraan behoefte is.
Ik zal de nodige stappen zetten om dit onderwerp in de commissie aan de orde te krijgen en de wethoudr uit te dagen om beleid hierop te maken. Niet pas over een paar jaar maar, gezien ook de grote opkomst op deze bijeenkomst zo spoedig mogelijk.
3 Comments:
Daar waar woningbouwcorporaties logge, bureaucratische instelling zijn geworden, die veraf zijn komen te staan van de behoefte van de (dorps)bewoners is een kopers/huurdersvereniging een vorm die dicht bij de toekomstige bewoners staat.
Hier ben ik het niet mee eens. Juist de PvdA heeft konsekwent allerlei projectontwikkelaars binnen de grenzen van zevenaar gebracht. Die hebben allemaal het geld in hun eigen zakken gestoken. Mag ik even herrinneren aan Pelgromhof en Kloosterhof? Goed werk van "onze" woningbouwcooperaties.
Groeten
Paul Freriks.
Paul, ik heb niet willen beweren dat woningbouwcooperaties geen goede projecten kunnen opzetten en uitvoeren. De vraag is alleen of het lijntje met de (toekomstige)bewoners wel zo goed is als hij zou moeten zijn. Spelen er niet teveel andere belangen op de achtergrond mee.
Een kritischere houding ten opzichten van projectontwikkelaars kan geen kwaad, denk ik. Wel blijft de PvdA van mening dat we niet zonder ze kunnen als we ambitieuze plannen willen bloijven ontwikkelen.
Stef, Paul heeft wel gelijk.
Het beleid van de vorige wethouder RO stond niet echt in het licht van de sociale (of betaalbare) woningbouw, zoals je dat misschien van een PvdA wethouder zou mogen verwachten.
Het zijn juiste de SP en de VVD geweest die hier in vele (algemene) beschouwingen hebben laten terug keren en op aan hebben gedrongen dat deze problemen er zijn en dat er gebouwd moest worden naar behoefte, jongeren en starters.
De PvdA heeft in Zevenaar altijd het standpunt gehad eerst inbreiden. Misschien omdat menbang was voor een tweede kampakkers discussie.
En inbreiden is duur, omdat iedereen weet dat in de grondprijs OOK de aankoopprijs van de (nog) te slopen opstallen (oude woning/winkel) betaald moet worden. Dat drijft de prijs op.
WOEL zou een goed initiatief kunnen zijn NAAST het bouwen door coörperaties. En ik hoop ook dat het schijnbare monopolie van de Zevenaarse coörperatie(s) eens wordt doorbroken.
Groeten,
Renee.
http://reneeteunissen.nl/
Post a Comment
<< Home