Milieuvrienden: zet molens aan A12
(Uit de Geldelander van 24 jun i 2005)LATHUM/DUIVEN - De Stichting Milieuvrienden Duiven stelt voor de windmolens langs de snelweg A12 te plaatsen. Alleen zo blijft het open en landelijk gebied van het Duivense Broek gevrijwaard van 'beeldvervuilers'. Het Duivense Broek is de driehoek tussen Duiven, Angerlo en Zevenaar. De Stichting Milieuvrienden Duiven reageert op het voornemen van de colleges van burgemeester en wethouders van Duiven en Zevenaar.
Het gaat om plaatsing van zes windmolens te plaatsen op agrarische grond bij de vuilverbrandingsoven AVR, precies op de grens van Duiven en Zevenaar.Het plan is opgesteld door WEOM, de energiedochtermaatschappij van de Nuon samen met de initiatiefgroep Wind Energie Lathum van enkele agrariërs die hun grond verhuren aan Nuon. De Milieuvrienden bestaat uit actieve Duivenaren die al jaren de ontwikkelingen in hun dorp langs de milieuvriendelijke meetlat leggen. De stichting juicht elke poging de C02-uitstoot terug te dringen toe. "Laat wel duidelijk zijn dat wij voorstander zijn van windenergie", zegt voorzitter Peter Mekkink van de Milieuvrienden. "Wij vinden alleen dat je dit kommengebied, waar de rivier bij hoog water klei achterlaat, niet moet aantasten. Dit gebied is door industrie en de snelweg al voor een deel verloren gegaan. Dan moet je er geen windturbines neer gaan zetten, ofwel krachtige apparaten van 150 meter hoog met een enorme impact op de landschappelijke beleving."De Milieuvrienden wil het Duivense Broek sparen, omdat dit al onder grote druk staat van het 'steeds uitbreidende bedrijventerrein langs de A12'. Dat het in het kader van de reconstructie Achterhoek-Liemers als landbouwontwikkelingsgebied is aangewezen, betekent volgens de stichting dat nog een andere dreiging op de loer ligt: de uitbreiding en hervestiging van intensieve veehouderij. Tegelijkertijd acht de Milieuvrienden de kans groot dat het Duivense Broek in de toekomst fungeert als een waterbergingsgebied in tijden van hoog water.De Milieuvrienden komt met een alternatief. "Langs de A12", zegt voorzitter Mekkink. "Het effect is daar minder groot door bedrijventerreinen en de AVR die het open karakter al hebben aangetast. Ze accentueren het verloop van de snelweg en kunnen mogelijk bijdragen aan een mentaliteitsverandering van de verkeersdeelnemers."Windturbines in het open landschap vindt de Milieuvrienden niet gewenst. "Het is niet voor niets dat je in Nederland niet veel windmolens ziet. Het roept veel weerstand op." Is het een idee de molens aan de Duitse grens neer te zetten? "Nee, dat is niet sympathiek", antwoordt Mekkink. "We hebben in 's Heerenberg gezien wat het effect is van windturbines op Duits grondgebied. De inwoners van 's Heerenberg konden geen bezwaar maken, omdat de inspraakmogelijkheden bij de grens ophouden."
Ik kan mij helemaal vinden in de mening van deze Milieuvrienden. Komt nog bij dat het wijdse komgebied qua grootte en openheid vrij uniek is in Nederland. Dit wordt ook door trekvogels in Europa zo ervaren want het is een geliefde pleisterplaats(oa. van de kieviet). Ook andere weidevogels, die het al moeilijk hebben, zullen het onderspit delven. Mijn pleidooi zal in de raad van Zevenaar dan ook zijn om zo dicht mogelijk bij de industriegebieden en de snelweg aan te sluiten.
1 Comments:
Winmolens zullen altijd voor een discussie zorgen, soms ook als ze op een industrieterrein komen zie onderstaand artikel uit het Deventer Dagblad.
Artikel uit Deventer Dagblad van 27-04-2002
Zienswijzen windmolens afgewezen
van een onzer verslaggevers
ZUTPHEN - 27 APRIL 2002 - De bezwaren van meerdere milieu-organisaties tegen de bouw van drie windturbines op het Zutphense bedrijventerrein De Mars zijn afgewezen. Burgemeester en wethouders van Zutphen houden vast aan de locatie pal langs de IJssel.
De drie molens die daar moeten komen zijn goed voor een jaarlijkse productie van 7,7 miljoen kWh. Dat is het jaarlijkse verbruik van 2600 huishoudens. Hiermee wordt de verbranding van 2.6 miljoen m3 aardgas uitgespaard en de uitstoot van 4400 ton CO2.
BELANGRIJKSTE GRIEF
Tegen de locatie (pal langs de IJssel) zijn twee zienswijzen ingediend. Een van een bewoner van de overkant van de IJssel en een van de milieu-organisaties. Dat zijn de vogelwerkgroepen
IJsselstreek en Zutphen en omstreken en de IVN afdeling Zutphen/Warnsveld. Zij worden ondersteund door de stichting Natuur- en Milieuraad Zutphen-Warnsveld en de Vereniging tot behoud van het IJssellandschap i/o.
Het belangrijkste grief van de milieu-organisaties is dat de gemeente met deze loCatie zich niet houdt aan de wet- en regelgeving op het gebied van bescherming van flora en fauna.
GANZEN
De gemeente wil de turbines praktisch in het hart van de vliegcorridor van overwinterende ganzensoorten en zwanen plaatsen. Uit het onderzoek dat de gemeente hier naar heeft uitvoeren blijkt dat naar verwacht jaarlijks enkele tientallen ganzen (één promille van de aanwezige populatie) in aanvaring zullen komen met de wieken van de drie molens.
De gemeente ziet dit niet als een ‘significant‘ effect. Dat geldt ook voor de slachtoffers die onder de weidevogels zullen vallen.
REVELHORST
Het voorstel van de organisaties om de molens op De Revelhorst te plaatsen, wordt door het college afgewezen. De plek is wel als alternatief onderzocht. In de omgeving staan echter veel woningen waardoor de minimaal vereiste afstand niet te halen is. Bovendien ligt ook De Revelhorst bij de IJsselvallei en grenst het aan een landelijk gebied met landschappelijke en cultuurhistorische waarden.
Het argument dat de windturbines niet in het landschap ingepast kunnen worden, deelt het college evenmin. De turbines passen functioneel goed bij een bedrijvenpark als De Mars. In de buurt zijn ook hoogspanningsmasten (75 meter), de vuilstort (40 meter) en de schoorsteen van slibverwerker Midden-Betuwe.
Post a Comment
<< Home