maandag, november 14, 2005

Jonkheer is tegen uitbreiding Zevenaar

(uit Gelderlander van 14 november)
ZEVENAAR - Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer heeft bezwaar gemaakt tegen de uitbreiding van Zevenaar met 1200 tot 1500 nieuwe woningen.
Van Nispen van landgoed Huys Sevenaer heeft principiële bezwaren tegen het onttrekken van nog meer landbouwgronden ten behoeve van woningbouw. Daarnaast vindt hij de gekozen locatie, aan de oostkant van Zevenaar verkeerd.
De gemeenteraad van Zevenaar heeft eind vorig jaar het gebied tussen de snelweg A12 en de twee spoorlijnen naar Duitsland en Winterswijk aangewezen om een nieuwe wijk te bouwen. De raad kiest voor een forse uitbreiding van Zevenaar vanwege het tekort aan met name betaalbare woningen en om nieuw draagvlak te creëren voor voorzieningen als de schouwburg, het zwembad en het winkelcentrum.
Zes A-viertjes heeft de jonkheer, zelf een pionier in het biologisch boeren, volgeschreven met bezwaren en suggesties voor hoe het anders kan. Een nieuwe wijk ten oosten van Zevenaar betekent dat daar in ieder geval geen uitbreiding kan plaatsvinden van de biologische teelt, zoals die op Huys Sevenaer is bedacht. Dat is een grote wens van Van Nispen. Verder verstoren bakstenen, beton en asfalt met de daarbij horende verkeersbewegingen de ecologische hoofdstructuur, vindt hij. 'Voor de instandhouding van het biologisch evenwicht is het nodig dat er een uitwisseling van organismen kan plaatshebben tussen het leven op de gronden van het landgoed en het leven in de in oostelijke richting gelegen natuurgebieden.' Bovendien pleegt de nieuwe wijk Zevenaar-Oost 'de zoveelste aanslag op ons grondwater'.
Van Nispen kijkt heel anders aan tegen een breder draagvlak creëren voor het winkelcentrum en de voorzieningen in Zevenaar. 'Kooplust bevorderen' is volgens de jonkheer in de westerse wereld waar een ongekende welvaart heerst, volstrekt onnodig en bijna misdadig tegenover de armoede, honger en kindersterfte elders op de aarde. Hij vindt dat het gemeentebestuur van Zevenaar, in eerdere samstellingen, al genoeg vruchtbare bunders grond heeft bebouwd. 'En hoeveel mooie landschapselementen zijn er niet weggebuldozerd, omdat ze niet in het plan pasten?', schrijft hij in zijn bezwarenopsomming.
Als er toch moet worden uitgebreid kan dat in zijn ogen, na de gemeentefusie met Angerlo, veel beter in de kernen Giesbeek of Angerlo. Hij vindt dat moet worden gekeken naar een plek waar de minste landbouwkundige en landschappelijke schade wordt aangericht. Zijn advies aan de gemeenteraad bij de verdere uitwerking van Zevenaar-Oost is de projectontwikkelaars buiten de deur te houden, zelfbouw door particulieren mogelijk te maken en contact te zoeken met de woningcorporatie.


Vanuit de gedachten van de jonkheer kan ik mij dit standpunt wel voorstellen. Er hebben echter andere argumenten een rol gespeeld bij de uiteindelijke keuze voor Zevenaar-Oost. De wereldvisie die de heer Van Nispen in dit artikel aanhaalt was er daar in ieder geval géén van. Neemt niet weg dat ik persoonlijk wel wat voel voor zijn filosofische gedachten. De gedachten om dan maar landbouwgrond in Giesbeek of Angerlo te gaan gebruiken lijkt mij niet geheel te stroken met het eerdere argument.
Al met al genoeg redenen om zijn bezwaaropsomming eens goed te lezen en te over denken.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home