dinsdag, januari 03, 2006

Kans oponthoud nieuwe wijk

(Uit de Gelderlander van 3 januari 2006)
De bouw van de wijk Groot Holthuizen aan de oostkant van Zevenaar loopt mogelijk jaren vertraging op. Jonkheer Van Nispen van Sevenaer gaat procederen.
Hij heeft al bezwaar gemaakt tegen de plannen van de gemeente Zevenaar om in het gebied tussen de snelweg A12 en de spoorlijnen naar Duitsland en Winterswijk 1500 woningen te bouwen. Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer is principieel tegen de bouw van een nieuwe wijk die tot voor kort nog de werktitel ‘Zevenaar-Oost’ had en inmiddels de naam Groot Holthuizen heeft gekregen.

Hij maakt bezwaar tegen een verstoring van de ecologische hoofdstructuur en vindt woningbouw daar in tegenspraak met het zogeheten ‘compromis’ uit 1974. „Toen hebben we met de gemeente, de provincie en de rijksoverheid afgesproken dat aan de oostkant van de spoorlijn Arnhem-Winterswijk alleen gebouwd mag worden voor agrarische doeleinden.

Bezwaarmakers die van plan zijn hun gelijk tot aan de Raad van State (het hoogste rechtscollege) te halen, kunnen een proces jaren ophouden, weet advocaat Ton Ross van het gelijknamige bureau in Zevenaar. Ross begeleidt wel eens instanties en particulieren in hun gang naar de Raad van State. „Het oponthoud kan zo twee tot drie jaar duren. Soms ook langer. Stel dat de Raad van State een gemeente terugfluit, omdat een bestemmingsplan op onderdelen niet in orde is. Als deze gemeente het bestemmingsplan aanpast en bij de Raad van State opnieuw bakzeil haalt, is er al sprake van twee keer twee tot drie jaar oponthoud. In uitzonderlijke gevallen kan een bezwarenprocedure nog langer duren.

Een Zevenaars voorbeeld is het Plan Kampakkers voor een nieuwbouwwijk van 1500 huizen in het buitengebied „Tussen de eerste bezwaren in 1977 op het ontwerpbestemmingsplan en de afronding in 1985 bij uitspraak van Hare Majesteit zat acht jaar“, zegt Martin Bitter, een van de bezwaarmakers van weleer die later wethouder zou worden. Een uitzonderlijk geval van oponthoud is de randweg S23 in Kerkrade waar veertig jaar over is gesoebat tot aan de Raad van State toe. In 1993 was de kogel door de kerk, vijf jaar later kon met de aanleg van de weg worden begonnen
.

Dit lijkt mij geen ontwikkeling die wij met elkaar willen. De gemeente was optimistisch over de gesprekken die werden gevoerd met de jonkheer. Wat is er mis gegaan? Of is dit een tactische zet om druk te zetten op de gesprekken of om later in het proces niet het verwijt te krijgen dat er eerder geen bezwaar is aan getekend. Laten we in de commissie van volgende week er eens uitgebreid over spreken met het College.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home