woensdag, oktober 18, 2006

Beperkte blik

(Uit de Gelderlander van 18 oktober 2006)
Sociaal Zevenaar is somber over het functione­ren van de Sociale Dienst. Dat zegt deze partij naar aanlei­ding van gesprekken met mensen in de bijstand.Sociaal Zevenaar heeft met tien mensen gesproken die in de bij­stand zitten en slechte ervarin­gen hebben met hoe ze worden behandeld. Daarnaast is Linda de Neve van deze partij mee ge­weest met een vrouw die haar ei­gen dossier wilde inzien. „Er ligt een dossier ter inzage”, zegt ze. „Maar er blijken meerdere dos­siers te bestaan. Hierin verwoor­den medewerkers hun ideeën over de cliënt.” Partijgenoot Paul Freriks vult aan: „In deze externe dossiers worden naar ons idee ongeoorloofde etiket­ten opgeplakt. Zoals een opmer­king als: mevrouw is niet ver­slaafd.”Sociaal Zevenaar is in gesprek­ken met uitkeringsgerechtigden tegengekomen dat mensen zich koud, kil en als een dossiernum­mer behandeld voelen. De Neve: „Mensen met werkervaring van meer dan dertig jaar voelen zich geschoffeerd. Wij pleiten voor een menswaardiger manier van omgaan met mensen die in de bijstand zitten. Je hebt te maken met sociale en emotionele aspec­ten. Niemand kiest er immers voor om werkloos te zijn.”Om die reden is Sociaal Zeve­naar voor een strenge sollicita­tieprocedure. Personeel van de Sociale Dienst moet sociaal vaar­dig zijn en zich goed kunnen verplaatsen in de cliënt, zo vindt Sociaal Zevenaar.Freriks: „Vroeger werkten er maatschappelijk werkers. Maar sinds de verhuizing van het ge­meentehuis naar het bedrijfsver­zamelgebouw twintig meter ver­derop, zijn het zogeheten klant­managers geworden. Ons voor­stel is: ruk ze uit dat bedrijfsver­zamelgebouw, waar ook het Centrum voor Werk en Inko­men in zit, en maak van deze medewerkers weer hulpverle­ners. Ik heb met een alleenstaan­de moeder van drie kinderen ge­sproken die zich vernederd voel­de. Deze vrouw probeert al tien jaar het hoofd boven water te houden en nu moet ze inzicht geven in haar echtscheidingsfor­mulieren en in al haar bankaf­schriften. Een standaardopmer­king van de Sociale Dienst is: als je het er niet mee eens bent, stap je maar naar de rechter.”Dat de raadscommissie Samen­leving op verzoek van wethou­der Wim Bless een werkbezoek brengt aan het CWI zal niet veel uitmaken, verwacht Sociaal Ze­venaar. „Ik denk dat ze het dan allemaal heel mooi voorspiege­len”, zegt De Neve.
Wethouder Wim Bless van Socia­le Zaken hoopt dat de raadsle­den van Sociaal Zevenaar toch meegaan op werkbezoek bij het CWI en de Sociale Dienst. Dit on­danks hun geringe vertrouwen.Hoor en wederhoor siert ook een politicus, vindt de wethou­der. Daarom hoopt Bless dat Paul Freriks en Linda de Neve van Sociaal Zevenaar zich willen laten overtuigen.Bless zegt niet verrast te zijn door de aard van de klachten. „Vorig jaar hebben we 37 be­zwaarschriften en 12 klachten gehad. We weten ook dat een aantal klachten terecht is, want die zijn gegrond verklaard. Dat Sociaal Zevenaar hieraan de kwalificatie verbindt dat de So­ciale Dienst slecht functioneert, vind ik ongenuanceerd. Lande­lijk gezien is dit helemaal geen slechte score. Er is geen sprake van een zorgelijke situatie, de Sociale Dienst levert een goede kwaliteit. Je moet hier realis­tisch in zijn. In elke organisatie worden fouten gemaakt. Ik weet bovendien van de medewerkers van de Sociale Dienst dat ze een klacht zien als verbeterinstru­ment.”Dat er meerdere dossiers van een cliënt in omloop zijn, zoals Sociaal Zevenaar beweert, be­strijdt de wethouder.„Cliënten hebben maar één dossier dat ze ook mogen in­zien. Van ongeoorloofde etiket­ten, zoals Sociaal Zevenaar schetst, is ook geen sprake. Al kan ik me wel voorstellen dat mensen iets lezen dat ze als ne­gatief ervaren. Waardeoordelen moeten medewerkers daarom voor zich houden.”Ten aanzien van de kritiek van deze partij dat het personeel in een onneembare vesting zou zit­ten, zegt de wethouder: „Het gaat er niet om waar ze zitten. Het gaat erom hoe ze hun werk doen.”


Het is goed dat er door de raad wordt gereageerd op signalen uit de samenleving. Echter de procedure die hier door SZ wordt gevolgd verdiend geen schoonheidsprijs. Sterker nog ik vind hem verwerpelijk. Over de rug van de zwakkere, dingen insinueren die (nog) niet zijn aangetoond behoort niet tot de taken van raadsleden. Ik kan mij geheel vinden in de nuance van de wethouder en geloof dat er bij de Sociale Dienst veel goede dingen worden gedaan.

2 Comments:

At 6:57 AM, Anonymous Anoniem said...

Velen weten zich nu gesteund door de publicaties en dat is m.i. grote winst!

Uit een schrijven van een advocaat aan de burgemeester van afgelopen week:

"Toen de man dat besprak met uw medewerkers, werd hem toegevoegd dat hij zijn hoofd moest laten veranderen en dat hij chizofreen was. Hij was zeer teleurgesteld over de bejegening door de betreffende medewerkers"

Er zijn inmiddels 4 mensen die in het openbaar willen getuigen. Ik hoop dat daarna dan je term "isinuaties" uit de wereld is.

Vr. groeten, Paul.

 
At 6:58 AM, Anonymous Anoniem said...

Onder willen getuigen bedoel ik hun eigen verhaal willen vertellen.

Paul.

 

Een reactie plaatsen

<< Home